tyresoif

Direktlänk till inlägg 30 september 2011

Hur skall handbollen växa?

Av Thomas Brejding - 30 september 2011 11:00

När jag var ungdom så var klubbarna mycket större, BK Söder var extremt stora. Norsborg, som inte finns längre hade lag i alla åldrar. Det känns även som att alla ledande klubbar var MYCKET större och det räcker att ta en titt på Eken Cup så förstår man åt vilket håll Stockholmshandbollen går.


Hur många klubbar har lagts ner under sista 10 åren och hur många klubbar är större än de var för 10-15 år sedan.


Vems är felet och vad gör man?


Den där man, vem, vilka är det. Vad är Stockholms Handbollförbunds ansvar i det här och den stora frågan som jag ställer mig är egentligen:


Vad är Stockholms Handollförbunds uppgift? Vad är deras mission?


*********************************

Vad gör förbundet för att ge förutsättningar för klubbarna att växa?


Vad gör förbundet för att premiera de klubbar som försöker.


Två klubbar (och framför allt en) tycker jag skiljer sig från mängden: IK Bolton har en ungdomsverksamhet som jag tycker att ordförande Gunnar Lundgren kan vara stolt över. Han tog över en klubb i misär för dryga tiotalet år sedan som var konkursmässig och har förvandlat den till Stockholms bästa klubb.  Utan Gunnar hade det gått käpprätt åt *%&#. IK Bolton har alla förutsättningar att även bli en riktig storklubb. Lika stor som Sävehof. Det kommer inte hända av sig själv och förmodligen kommer det inte hända, för det behövs riktigt starka krafter i förbundet,  i Bolton, i kommunen.


Den andra klubben som jag är riktigt imponerad av är Silwing/Troja. De kämpar och kämpar med näbbar och klor. Bra ledare, bra organisation, bra klubbkänsla´och framför allt, det är inte bara många spelare, utan några lag som är i topp i sin årskull,  men där Bolton hade mycket gratis i form av "egen" hall (åsöhallen/Sprallenhallen) så har Silwing inget gratis. Det känns lite som att förbundet får problem om Silwing växer ännu mer. Huva, vad skall vi göra om Silwing växer mer, det finns inte tider att få. A-laget vill ha mera tider, hjälp. Många skrockar lite åt att Ricoh tränar två dagar i veckan, Silwing tränar också två dagar i veckan. Inte för att de vill, utan för att det inte går att få mer tid. Man har knyckt en tid på lördagar, men den försvinner alltsom oftast eftersom det är matcher då.


Det är lite som ett företag som går knackigt. Man får dåligt med jobb, så man väljer att skär ner på personal, så att när man får jobb så kan man inte göra det bra och således får man inte mera jobb och så skär man lite till.


Handbollen har skurit i femton år snart. Man kan skylla på innebandy, five-a-side, dåligt med Tv-tid, fan och dess moster, men skit i allt runtikring och jobba med de sakerna vi kan påverka.


Jag undra lite över två saker:


Vad är StHF:s mission och vad har man för vision?


Skulle kunna vara:


Vi skall ge klubbarna förutsättningar att växa.


Vi skall bli den största inomhusidrotten i Sthlm.


**************************

va? Kan man blli större än ishockey? Varför inte?



 ****************************

När jag var i Djurgårdshof så försökte vi. Jävlar vad vi försökte. Vi dubblade antalet seniorer och startade en ny klubb (Hofet). Vi startade bollskola. Vi hade ca 30-40 handbollslektioner ute i skolorna.


Vad gjorde förbundet för att hjälpa?..... ingenting. Det var nästan så att det blev ett problem. Man var ju tvungen att ordna två småmål till Gärdeshallen. Problem, det går inte att ordna två mål. När DIK åkte ur ettan så ringde man upp förbundet och sa att vi är en liten klubb, vi har inte råd att spela i norra serien. Var kommer vi att hamna? Borde man inte premiera den klubb som försöker, nä... de skapar problem och ställer krav. Vi lägger Westermalm i östra istället. De gnäller inte så mycket. Vi lägger dem i norra istället och en säsong senare så återfinns man i division 4 och tränar en dag i veckan, men tack för att ni försökte. Vi fick ju i alla fall tre smålag från er.


Det där med kostnader och norrlandshandboll, kostnadsfördelning kan man ju prata länge om, men det får bli ett annat inlägg.


 
 
Ingen bild

Dagge Lundin

30 september 2011 12:18

Alarmerande läsning men jävligt bra att du lyfter frågan. Fantastiskt bra skrivet Brejding!

 
Ingen bild

Tobias W - Brännan

30 september 2011 17:47

Grymt kul att du fått upp ångorna med skrivandet nu, blir aldrig ett dåligt inlägg när du skriver och det är koj! Ser fram emot ett inlägg om norrlandshandboll och kostnadsfördelning för det ligger ju mig varmt om hjärtat.

 
Evert Berglund

Evert Berglund

2 oktober 2011 22:28

Viktig fråga du tar upp, den viktigaste... Stockholms Handbollförbund är inte någon annan, utan vi tillsammans.
Vår vision är "Stockholmshandbollen tar täten" Det skall vi göra genom bl a vi anställer en rekryteringskonsulent Tomas Pellbjer,börjar den 2okt. Han skall arbeta tillsammans med föreningarna utifrån deras behov.
Vi arbetar sedan ett år med ett anläggningsprojekt för att få till fler träningsanläggningar och en arrangemangsarena.
Vi har även som prioritet att få fler landskampsarrangemang till Stockholm, där motarbetas vi av Svenska Handbollförbundet som bestämt sig för att prioritera Göteborg.
Ett axplock av det vi gör, viktigt är även att vi når ut till föreningarna och de engagerade medlemmarna. Vilket jag bl a försöker göra genom min blogg "alladessamatcher"

Viktigt är att få fler att delta i debatten, vilket jag uppskattar
Evert Berglund Ordförande Stockholms Handbollförbund

http://Www.alladessamatcher.wordpress.com

 
Ingen bild

Lasse

4 oktober 2011 11:01

Citat från AoH
"USM statistik: Tre distrikt fick med nio lag till steg 3. Mellansvenska, Göteborg och Skåne. Övrigt att notera är att Stockholm “bara” fick 5 lag vidare."
Skrämmande tycker jag att Sveriges största distrikt lyckas så illa. Notera att två av de fem lagen från Stockholm är från Bolton.

 
Ingen bild

Hallös

5 oktober 2011 13:47

Handbollsbroder Breijding,

Härligt att du fortfarande brinner!

För mig känns det som om Stockholms handbollsförbund är medvetna men inte tillräckligt engagerade. Kanske en orättvis bedömning då jag inte har full insyn i deras verksamhet men ändå en påtaglig känsla.
Handbollen i Stockholm kan tex aldrig växa om vi inte "får" fler hallar tilll stånd.

Modellen från förbundet f.n tycks dock vara att inte:

1. Hugga på alla "öppna" alternativ som nu istället hamnat i händerna på privata entreprenörer. Tänker här på tex gamla SL hallen (innebandycenter)och tidigare Ericssonhallen i Älvsjö med 2 fullstora planer i (privatskolan Olympen). Här skulle man kunnat skapa handbollstempel med kringverksamhet som förstärker och finansierar kostnad för verksamheten (ex. fik, rehab, gym, sportförsäljning m.m)
Driften hade klubbar säkert tagit utan att blinka - i utbyte mot träningstider

2. Anställa en projektledare/lobbyist som på ett obekvämt sätt kan driva hallfrågan gentemot Stockholms stad samt dra igång insamling av kapital för byggande av nya hallar. Ser här många möjligheter med tex klubbinsamlingar (Stockholsmklubbar), företag som vill profilera sig, anlitande av telefonsäljbolag för insamling, partnerskap med media osv... Tror inte att det är jättesvårt att få föräldrar och anhöriga till ungdomar idag att stödja detta.

Däremot är man ganska pigg på, precis som idrottsförvaltningen, att överlåta ännu mer ansvar till föreningarna som idag har fullt sjå med att överleva och bedriva meningsfulla verksamheter.

Självklart ska klubbarna dra sitt strå till stacken men den strategiska styrningen i denna typ av frågor måste hanteras av förbundet.
Jag hoppas och tror att Bolton blir den första klubben i Stockholm som kommer att bygga sin egen hall men vägen dit kommer inte att bli rosenbeströdd och det kommer att behövas stöd från idrottsförvaltning och förbund även om finansieringen skulle ordna sig. Hoppas innerligt att vi Stockholmsklubbar kan hjälpas åt att driva den prioriterade frågan om idrottshallar. Det behöver vi för våra ungdomars och vår sports skull!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Brejding - 24 juli 2012 22:16

Ny adress:   http://tyresohandboll.bloggplatsen.se/   MVH   Thomas Brejding / väl mött.   ...

Av Thomas Brejding - 24 mars 2012 02:07

Igår avverkade säsongens sista träning. Min filosofi har alltid varit att när säsongens sista match är spelad så finns det ingen anledning att fortsätta. Jag hade sett fram emot att träna en bit in i april, men vi var inte tillräckligt stabila under ...

Av Thomas Brejding - 11 mars 2012 18:06

Det har gått en lång säsong som uppenbarligen satt sig på norrlänningarnas psyke. Sist vi möttes tyckte jag att de var ett OK lag som saknade den riktiga bredden, men uppe i norrland i hemmapremiären fanns energin och viljan. Den saknades totalt idag...

Av Thomas Brejding - 11 mars 2012 07:48

Matchen som gällde igår gick som jag ville. RP slog Sollentuna igår vilket nästan var en förutsättning för att ha chansen. Det innebär nämligen att RP har goda möjligheter att nå kval om de vinner och det är en förutsättning för oss att ha chansen. ...

Av Thomas Brejding - 7 mars 2012 22:19

26-22. Förlust med fyra.   En tokjämn historia där vi chansade på slutet vilket inte lyckades och de fick några extra mål. Ja, så hade det kunnat vara, men med kvarten kvar var ställningen i denna match 24-13. Ok att vi kämpade hela vägen och Ric...

Presentation


Tyresö IF - Ständig förbättring

Omröstning

När åker Brejding på sin första förlust i seriespel med Tyresö
 Mot Strömnäs
 Mot Ricoh
 Mot RP
 Mot Cyrus
 Långt senare på säsongen
 Blir obesegrade iår.

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Besöksstatistik

Fråga mig

3 besvarade frågor

RSS

Kategorier

Arkiv


Skapa flashcards